Na de mislukte coup in Turkije van afgelopen weekend is het in de Nederlands-Turkse gemeenschap in Nederland zeer onrustig. Aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan staan lijnrecht tegenover de Gülen-beweging, meldt Eenvandaag. Erdogan verdenkt dat de naar de Verenigde Staten uitgeweken moslimgeestelijke Fethullah Gülen achter de couppoging zit. En dat leidt in Nederland ook tot spanningen.
In Rotterdam en Zaandam waren culturele centra van de Gülen-beweging doelwit van vernielingen. Er werden onder meer ruiten ingegooid bij Stichting Nida. In Amsterdam zouden er onder meer lijsten rondgaan van ondernemers die worden bedreigd en moeten worden geboycot wegens hun kritiek op de Turkse president.
Ook in België lopen de spanningen op. Tientallen Turken uit Beringen moeten politiebescherming krijgen en leven ondergedoken. Aanhangers van de AKP van president Erdogan viseren hen. Op sociale media wordt er zelfs gepraat over een “etnische zuivering”. Ze durven niet meer op straat komen, aldus www.hbvl.be.
De overheid bemoeit zich er nadrukkelijk mee: Vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) vraagt Nederlandse Turken de rust te bewaren na de mislukte coup in Turkije. Een bemiddelingspoging van burgemeester Ahmed Aboutaleb om de rust binnen de Turkse gemeenschap in Rotterdam te herstellen, lijkt op een mislukking te zijn uitgedraaid.