Op zaterdag 15 maart wordt in museum TwentseWelle in Enschede de expositie ‘Kadınlar’ geopend. In deze tentoonstelling wordt aan de hand van tien inspirerende vrouwen een reis gemaakt door de Turks-Anatolische geschiedenis. De expositie is samengesteld door gastconservator en beeldend kunstenaar Lotje de Lussanet en tot stand gekomen in samenwerking met journalist Henk Boom (auteur van de boeken De Grote Turk en Onze man in Constantinopel) en museum TwentseWelle.
Kadınlar (Turks voor vrouwen) toont verrassende topstukken die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest: gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten, iconen, beeldhouwwerken, schilderijen, miniaturen, textiel en sieraden uit 3.000 jaar Turkse en Anatolische geschiedenis. De expositie telt 130 bruiklenen van elf Turkse musea, waaronder Topkapı Paleis Museum, Museum van Turkse en Islamitische Kunst, Pera Museum in Istanbul en Museum van Anatolische Beschavingen in Ankara. Ook zijn er 50 objecten te zien in bruikleen van andere Europese musea uit o.a. Berlijn, Athene, Venetië en Wenen.
Culturele rijkdom
Tien inspirerende vrouwen wekken het rijke Turkse verleden tot leven. De expositie herbergt een grote variëteit aan religie, cultuur, taal en kunstzinnigheid uit het Phrygische en Lydische koninkrijk ten tijde van de klassieke oudheid, het Byzantijnse Rijk, het Seltsjoekse Rijk, het Ottomaanse Rijk en de Turkse republiek.
De tien vrouwen zijn: Cybele (moedergodin), Artemis (vruchtbaarheidsgodin), Maria (Moeder Gods), Theodora (prostituee die keizerin werd), Malike Mama Hatun (stamleidster), Mihri Hatun (dichteres), Kösem Sultan (moeder van de regerende sultan en hoofd van de harem), Dilhayat Kalfa (componiste), Halide Edib Adıvar (schrijfster) en Halet Çambel (archeologe). Hun kracht wordt gesymboliseerd door de Oermoeder, een eigentijds beeld van bijna vier meter hoog dat een plaats krijgt op het plein vóór het museum tijdens de expositie.
Vrouwen en kunst van nu
In de expositie in museum TwentseWelle wordt ook aandacht geschonken aan tien inspirerende Turkse vrouwen van nu, uit de wereld van sport, cultuur, zakenleven en wetenschap. In gefilmde portretten vertellen ze over hun leven, hun werk en hun inspiratiebronnen. Voorbeelden van deze vrouwen zijn de zangeres Karsu Dönmez en de cabaretière/actrice Funda Müjde.
Samenwerking culturele partners Enschede
Andere kunst- en cultuurinstellingen in Enschede sluiten met eigen activiteiten aan op de expositie. TETEM kunstruimte presenteert een eigentijdse en interactieve interpretatie van Kadınlar. Concordia en galerie Broekhuis haken in met een tentoonstelling van hedendaagse Turkse kunst. Verder worden films van Turkse regisseurs vertoond en presenteert de Nederlandse Reisopera in samenwerking met Jeugdtheater Sonnevanck een kleine familieopera gebaseerd op een Turkse sprookjesfiguur.
Boek
De expositie zal worden begeleid door een tweetalig, rijkelijk geïllustreerd boek met bijdragen van Kees van der Meiden, Lotje de Lussanet, Henk Boom en Fidan Ekiz.
Publieksactiviteiten
Op de eerste dag dat Kadınlar geopend is voor publiek, zondag 15 maart 2015, wordt een Turks festival (Kermes) georganiseerd in en rond het museum. Tijdens de expositie die t/m zondag 16 augustustu te zien is, zijn er in Enschede veel activiteiten voor volwassenen en kinderen in het kader van de tentoonstelling, zoals dans, mode, muziek en bijvoorbeeld de Turkse kinderdag. Kijk voor het volledige actuele programma op: www.twentsewelle.nl.
Het Grote Verhaal
Museum TwentseWelle is gevestigd in de eigenzinnige jonge wijk Roombeek in Enschede, op slechts een kwartier lopen van de binnenstad. In het museumgebouw, een voormalige textielfabriek, zijn oude en moderne architectuur op een verrassende manier geïntegreerd. Tijdens Kadınlar kan ook een bezoek worden gebracht aan de permanente tentoonstelling Het Grote Verhaal over de vindingrijkheid van de mens toen, nu en straks. In museumrestaurant bijRozendaal kan men terecht voor een drankje, lunch en diner. Ten tijde van Kadınlar zijn er natuurlijk ook Turkse gerechten op de kaart te vinden.
Het bericht Expositie ‘Kadınlar’ over Turks-Anatolische geschiedenis verscheen eerst op Lokum.NL.